4. Újfajta vízgazdálkodás Hollandiában

Salt marshes near Sint Philipsland
Salt marshes
Hollandiában a vízgazdálkodás lényegében folyamatos küzdelem ami az ország kultúráját, világnézetét is befolyásolja. Ennek következtében Hollandiában sikerült a torkolatvidék folytonos fenyegetését újabb és újabb lehetoségekké formálni, melyeknek eredményei a Holland Delta Technológia új termékei és megoldásai. A Holland Delta Technológia egy sokoldalú vízgazdálkodási szemléletmód, ami igyekszik az ember számára élhetové tenni a torkolatvidékeket. Ez a technológia magában foglalja a hagyományosan ide tartozó tudományágakon kívül (ilyen pl. vízgazdálkodás, építészet), a területrendezést és az ökológiát; ezek a szakterületek együtt dolgoznak innovatív megoldásokon Hollandiában.

4.1. Tapasztalataink

Hollandia nem csupán egy sík, alacsony fekvésu ország – területének jelentos részét a tenger lecsapolásával nyerte. Gátak, dunék, töltések nélkül az ország területének 66%-át sújtaná rendszeresen árvíz és kerülne így víz alá például Hága, Rotterdam és Amszterdam. Ráadásul az áradások a gazdaságilag legfejlettebb területeket érintenék, ahol az GDP 70%-át termelik.
Hollandia népsurusége (465 fo/km2) magas, gazdasága pedig jelentos mértékben függ a szállítástól, hajózástól és a kikötoktol, ezért a természet és a környezet egyensúlyban, rendben tartása nagyon nagy figyelmet és pontosságot igénylo feladat. Ezért a hollandok az ügyben érdekeltek bevonásával igyekszenek tartós építészeti megoldásokat és átgondolt infrastruktúrát kidolgozni a komplex megoldásokat igénylo területeken.

4.2. Kihívásaink

Hollandiát a globális klímaváltozás két következménye érinti: a tengerszint-emelkedés és a csapadékváltozás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy több csapadék hullik és gyakrabban, de általánosabbá válnak a helyi száraz és csapadékos idoszakok is. Mint sok más torkolatvidéket, Hollandiát is érzékenyen érinti a folyómeder süllyedése. Ráadásul a természeti és területrendezési problémákon kívül egyéb nehézségekkel is szembe kell néznie a régiónak. A népességnövekedéssel járó egyre nagyobb terület- és ivóvízigény is megnehezíti a helyzetet. Mivel a hollandok még évszázadokon át a torkolatvidéken fognak élni, az ezzel járó kihívásokra innovatív megoldásokkal kell válaszolniuk.

4.3. Megközelítésünk

Az imént említett problémák leküzdésében Hollandia magasan fejlett intézményesített rendszerekre és a fenntartható vízgazdálkodás részletes terveire támaszkodik. Hollandiában minden vízgazdálkodási intézkedés elott fontosnak tekintik az adott vízrendszer alapos megfigyelését, tanulmányozását. Hollandia világelso a vízgazdálkodás, a vízfenéksüllyedés, és a vízökológia terén. A szakemberek tudatosan integrálják a különbözo tudományágakat és mind a nagyobb (folyammedrek) mind a kisebb (városok és környékük) területi egységek esetén a társadalmi-gazdasági megközelítést részesítik elonyben.

4.4. Tevékenységünk

Hollandiában jelenleg több olyan projekten is dolgoznak, ami “több teret biztosítana a víznek“. Nem sokkal ezelott még a dunék tetejének magasítása volt a legfontosabb védelemi stratégia a viharok, magas vízállás ellen. Ez az évszázados elmélet 2000-ben átadta helyét a “Teret a folyónak” irányelvnek. Ennek az a lényege, hogy a folyó medrét két féle módon szélesítik: vagy a dunéket helyezik távolabb egymástól vagy az ártereket süllyesztik meg. Így próbálják megóvni a természeti és a kulturális-történelmi értékeket. Ez a megközelítés a jelen és a jövo területrendezési igényei közötti egyensúlyra törekszik, teret hagyva jövobeli biztonsági intézkedéseknek, tájépítészeti változtatásnak és a környezeti állapot javításának.

4.5. Küldetésünk

Hollandiában a jövoben tovább folytatódik az innovatív tervek, termékek és szolgáltatások fejlesztése, amelyek megoldást jelenthetnek a jövo kihívásaira is. Mindamellett, hogy ezek a fejlesztések az egész világban hasznosak lehetnek, mégis Hollandiában játszák a legfontosabb szerepet. Az innovációs folyamatot gyorsítja a hatóságok, tudományos intézmények, a szociális szervezetek és a piaci szektor illetékeseinek hatékony együttmuködése, a különbözo szakterületek közötti kapcsolat. Ma már olyan érdekes fejlesztések állnak rendelkezésünkre, mint a ‘rizikó-alapú dizájnmegoldások”, az innovatív gátépítés és -megerosítés, különbözo gátvizsgálati technikák, árvíz-elorejelzési technikák és területhasznosítási eljárások. Hollandia az innovatív torkolatfejlesztés kísérleti laboratóriuma, ahol a torkolatvidékek biztonságos lakhatóságán dolgoznak.