1. Olanda si apa

What would happen if the Netherlands were not protected by dikes and duines.
Animation: The Netherlands without dikes and duines
Apa a jucat intotdeauna un rol important in istoria Olandei. Pe de o parte a adus bogatie tarii prin comert si pescuit; pe de alta parte a adus si multe pierderi prin nenumaratele inundatii.
Pana astazi, apa a ramas un element important pentru Olanda. Din punct de vedere geografic, Olanda este pozitionata intr-un loc favorabil; cu iesire la mare si in delta (o sectiune triunghiulara de teren la gura de varsare a raului) a patru rauri mari.
Suprafata Olandei s-a dublat de-a lungul deceniilor de drenare (suprafete secate si pregatite pentru agricultura) a lacurilor si a unor parti din mare. Ca si rezultat al acestor drenari, aproape 40 la suta din teritoriu se afla acum sub nivelul marii. Ariile includ largi parti ale vestului dens populat si important din punct de vedere economic, cu orase precum Amsterdam si Rotterdam. Pentru a pastra aceste arii uscate, surplusul de apa este pompat in mod continuu din polderi. In plus, Olanda este protejata de inundatii printr-o combinatie de diguri, dune, zagazuri si bariere. Dupa ultima mare inundatie din 1953, olandezii s-au decis sa construiasca Delta Works; unul dintre cele mai mari proiecte de protejare impotriva inundatiilor si de management al apei, din toata lumea.