Brugge


Brugge
Brugge is de hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen en telt ongeveer 120.000 inwoners. De historische binnenstad van Brugge werd in 2000 door UNESCO opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed. In 2002 was Brugge samen met Salamanca de Culturele Hoofdstad van Europa.

Stadsbeeld


Damme, nabij Brugge
De geschiedenis van Brugge begint meer dan tweeduizend jaar geleden als een Gallo-Romeinse vestiging. In de negende eeuw werd het stadje door de Vikings ontdekt en veroverd. De naam Brugge komt waarschijnlijk van het oud-Scandinavische woord “Bryggia” dat ligplaats betekent. De vaargeul het Zwin ontstond in de elfde eeuw door het stijgen van de waterspiegel en diens hoofdgeul die tot Brugge liep was goed bevaarbaar. Dankzij deze goede ligging bij de Noordzee werd Brugge een belangrijke internationale haven en fungeerde het als draaischijf voor de handel tussen Noord- en Zuid-Europa. Niet iedereen genoot van de economische groei en toen het gewone volk de kant koos van de Graaf van Vlaanderen tegen de Franse koning leidde dit tot de Vlaamse overwinning in 1302 tijdens de Guldensporenslag. In de vijftiende eeuw verzandde de natuurlijke toegang van de stad tot de zee en verloor de Brugse haven z’n leidende positie aan de haven van Antwerpen.


Brugge in wintertijd
Brugge werd in de Middeleeuwen omringd door een stadswal en negen goedbewaakte toegangspoorten zorgden voor de doorstroming in en uit de stad. Vier daarvan hebben het door de jaren heen overleefd: de Gentpoort, Kruispoort, Ezelpoort en Smedenpoort. Twee pleinen vormen het hart van het centrum: de Burg en de Markt. De Onze Lieve Vrouwekerk is de hoogste, uit bakstenen opgebouwde toren van Europa en herbergt één van de weinige beelden van Michelangelo buiten Italië: de Madonna met Kind. In het Groeninge Museum vind je belangrijke werken van de Vlaamse Primitieven. Het Belfort is het praalgebouw van Brugge: wie er de beklimming van 366 treden voor over heeft, krijgt boven een goed beeld van de stad.