Goes

Kade van Goes
Goes
De gemeente Goes ligt in de provincie Zeeland. De gemeente, die met 37000 inwoners de vierde gemeente van Zeeland is, beslaat het noorden van Zuid-Beveland en grenst in het noorden aan de Oosterschelde en het Veerse Meer. Behalve de stad Goes, waar het gemeentebestuur is gevestigd, bestaat de gemeente 's-Heer Arendskerke, 's-Heer Hendrikskinderen, Kattendijke, Kloetinge, Oud-Sabbinge, Wilhelminadorp en Wolphaartsdijk en een aantal buurtschappen en wijken. De ligging aan het water maakt het gebied uiterst geschikt voor (water)toerisme. Er vindt veel landbouw plaats. Ook de natuur is overvloedig aanwezig: binnen de gemeentegrenzen bevinden zich delen van de natuurmonumenten Middelplaat, Zepe Duinen, Zuid-Bevelandse Dijken en de natuurgebieden Weel en Deessche Watergang.

Stadsbeeld

Grote markt, Goes
Goes
Onder bescherming van het 11de-eeuwse slot Oostende ontwikkelde Goes zich tot een havenstad van betekenis, die in 1342 stadsrechten kreeg. De eerste omwallingen, die trouwens nog steeds herkenbaar zijn, dateren van 1417. Destijds waren de belangrijkste middelen van bestaan de zouthandel, meekrapbewerking, lakenfabricage en de vaart op Engeland. Meekrap is een plant (Rubia tinctorum) die in Nederland alleen te vinden is in Zeeland en Zuid-Holland. De kleurstof meekrap wordt gewonnen uit de wortelstokken van de plant. Deze kleurstof werd in vervlogen tijden al door de Egyptenaren, Perzen en Indiërs gebruikt en was ook bij de Grieken en Romeinen bekend.

TV-toren Goes
Goes
De stad Goes wordt nog steeds omgeven door de vesten die in de 16de eeuw door prins Maurits aangelegd werden. Aan de Grote Markt ligt het gotische stadhuis, dat in zijn huidige vorm (rococo-stijl) stamt uit de jaren 1771-1775. Achter de markt ligt de Grote- of Maria Magdalenakerk die uit de vijftiende eeuw stamt. Dit is een gotische kruisbasiliek met een zeer hoog koor en een orgel uit de 17de eeuw. Andere historische bouwwerken zijn het Manhuis, een aantal renaissance-panden, de Waterkorenmolen (17de eeuw) met koepeltoren, en de ronde stenen korenmolen met stelling (1801).