Het varken in de kinderstoel

,,Van de ene op de andere dag waren we in een totaal andere wereld terechtgekomen. Een wereld van water, verwoesting en dood. Toen het water steeds hoger kwam zag je veel dode dieren langs drijven. Soms twee paarden naast elkaar, dan weer vier koeien aan een balk gebonden. Zo nu en dan joegen er korte sneeuwbuien over ons verdronken dorp. De sneeuw bleef liggen op de vachten van de dode beesten, als een wit doodskleed.

Toch waren er ook nog dieren die geluk hadden. Zo zwom er een varken onze winkel in van vader, die samen met zijn broer een textiel -en meubelwinkel dreef in de Hoofdstraat. Op zoek naar een droog plekje werkte het varken met z'n voorpoten de nog droge spullen van de boorden en schappen in de winkel. Overalls, stofjassen, pakken wol, stapels handdoeken, lakens, alles kwam zo in het water te liggen.

In korte tijd was er voor ruim duizend gulden in het water verdwenen. Opeens zwom het varken de etalage in waar het kans zag om boven op een kinderstoel te kruipen. Maar het zakte met het onderlijf in het gat waar normaal een kind zit en was niet meer in staat eruit te kruipen.

Tijdens laag water zagen voorbijgangers het varken zo zitten en waarschuwden de eigenaar die achter de winkel woonde en het ophaalde. Maanden later liep mijn oom over de Markt in Goes. Plotseling tikte iemand op z'n schouder, toverde een sigaar van onder zijn hoed en zei: ,,Hier Quaak, da's nog voor jou omdat je bij de watersnood zo goed voor mijn varken hebt gezorgd''.

I.J. Quaak
Kruiningen

©PZC 03-01-03