Lange wandelroutes

Naast de kortere wandelroutes in Zeeland, zijn er voor de meer geoefende lopers ook zogenaamde 'Langeafstandswandelpaden' (LAW's). Dit zijn doorgaande wandelroutes voor meerdere dagen, die zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen lopen. LAW's doen de mooiste stukjes van Nederland aan: bos, hei, polders, landgoederen - in het algemeen bij voorkeur het landelijk gebied. Er zijn in Nederland ongeveer 35 LAW's met een totale lengte van ongeveer 6000 kilometer.

Uitgebreide routebeschrijvingen van zowel LAW’s als Streekpaden vindt u in de Topogidsen. De meeste gidsen kosten tussen de 12 en 17 euro en bevatten
routebeschrijving in twee richtingen, route op topografische kaart, beschrijving van landschap en omgeving, gegevens over openbaar vervoer en gegevens over overnachtingsmogelijkheden. De gidsen zijn in boekwinkels, bij ANWB-vestigingen en via de Stichting Wandelplatform-LAW (www.wandelnet.nl) verkrijgbaar.

Een drietal routes in het Deltagebied zijn het Deltapad, het Oeverloperpad en het Oosterscheldepad:

Deltapad

Nummer: LAW 5-1
Traject: Bergen op Zoom-Sluis-Hoek van Holland
Afstand: 172 en 115 km
Topogids: ISBN 9071068323
Beschrijving: Het Nederlandse kustpad - tussen Sluis en Hoek van Holland - is een route van formaat. Lopen door oude en nieuwe duinen, over hoge duintoppen. Over mooie, groene dijken, maar ook over de dammen van het Deltaplan.Ook het Nederlandse deel van de GR 5 (Noordzee-Riviera), vanuit Bergen op Zoom, mag er zijn. Langs de Grevelingen en door de slikken van Flakkee.

Oeverloperpad

Nummer: LAW 6-1
Traject: Rotterdam Europoort/Brielle-Leerdam
Afstand: 232 km (incl. Groene Riviervariant)
Topogids: ISBN 9071068471, 16,40 euro
Beschrijving: De route gaat door typisch Hollands polderland met molens, de Zuid-Hollandse rivieren, het kassengebied, het Staelduinsebosch, grasdijken, tiendwegen en kerkepaden, de Vlietlanden, de Rotte met zijn kleine sluisjes, Loetbos, Hollandse IJssel, Lek en Linge.

Oosterscheldepad

Nummer: Streekpad 15
Traject: Rondom het Nationaal Park Oosterschelde
Afstand: 160 km
Topogids: ISBN 9070601842, 16,40 euro
Beschrijving: Een afwisselende route in 36 etappes, die een kennismaking biedt met het nieuwste Nationaal Park. De eeuwendurende strijd tegen het water is op veel plaatsen langs de route nog goed waarneembaar: van oude inlagen en verdronken polders tot en met de modernste Deltawerken. Onderweg is er veel te zien: oude stadjes, dorpen, polders en dijken, landbouw, visserij en scheepvaart. Langs de route valt ook volop te genieten van de  vruchten  van het land en uit de zee.

Over deze en andere lange wandelroutes is op de site van de ANWB (www.anwb.nl) meer informatie te vinden.