4. Management nou al apei in Olanda

Salt marshes near Sint Philipsland
Salt marshes
In Olanda, confruntarea cu apa este o batalie continua, care a modelat cultura tarii si felul in care olandezii percep lumea din jurl. Ca rezultat, olandezii au transformat amenintarea de a trai intr-o regiune complexa de delta, intr-o serie de oportunitati, inovand constant noi solutii si produse, care contribuie la Tehnologia Olandeza Delta. Tehnologia Olandeza Delta este abordarea olandeza integrata, care face posibila traiul in zona deltei. Pe langa disciplinele traditionale si centrale, management-ul apei si ingineria hidraulica, comprima multe domenii de expertiza, ca de exemplu planificare spatiala si ecologie.

4.1 Experienta noastra

Olanda nu este o simpla tara plata si joasa. O parte substantiala, a fost recuperate din apa!Daca nu ar exista diguri, dune sau bariere de valuri furtunoase, 66% din tara, incluzand orase ca Amsterdam, Haga si Rotterdam ar fi inundate in mod regulat. Mai mult, aceasta inundatie ar distruge zonele importante economic (70% din intregul venit al tarii).Olanda este, de asemenea, o tara cu o mare densitate a populatiei (465 de locuitori pe kilometru patrat). Acest lucru, combinat cu o economie legata  de transport, navigatie si porturi, rezulta in presiune asupra spatiului si mediului, care trebuie sa fie condus bine. Pentru a face asta, olandezii planuiesc prin implicarea relevanta a antreprenorilor, gasirea unor solutii ingineresti durabile si crearea unei infrastructure inteligente, adaptate pozitionarii complexe.

4.2 Provocarea noastra

Olanda este pusa la incercare de impactul starii climatice: cresterea nivelului apei si tipare de ploaie schimbatoare. Cea din urma rezulta in descarcari mai frecvente si mai ridicate, la fel ca si secete locale si perioade umede. Olanda este vulnerabila si la subzistenta solului. Totusi, provocarile mediului nu sunt singurele probleme pe care le au zonele de delta. Presiune considerabila este de asemenea accentuata de cresterea populatiei si de cresterea asociata in cererea spatiului si a resurselor, precum apa potabila. Olandezii vor continua sa traiasca in delta lor pentru decenii ce vor urma si astfel vor continua sa produca solutii inovative pentru a face fata provocarilor deltei.

4.3 Abordarea noastra

Pentru a rezolva problemele cu care se confrunta, Olanda se bazeaza pe un mediu institutional foarte dezvoltat si pe planuri detaliate pentru managementul apei. In timpul dezvoltariii masurilor corespunzatoare, olandezii incep incep prin a intelege si a cunoaste sistemul de apa cu care se confrunta. Olandezii sunt leaderi in lume, in termini de cunostiinte in hidraulica, subzistenta, intruziunea apei sarate si ecologiei acvatice. De asemenea, ei recunosc importanta acestei intelegeri a sistemului natural , cu eforturi de a se adresa aspectelor socio-economice ale sistemelor la scara mai mare (in bazine de rauri ) si la scala mai mica ( in zone urbane).

4.4 Actiunea noastra

Multe proiecte sunt implementate in prezent in Olanda , pentru a securiza “camera apei”. De exemplu, pana de curand era politica standard de a mari nivelul crestelor digurilor , pentru a mentine nivelul necesar al protectiei impotriva inundatiilor. Aceasta politica, veche de decenii, a fost abandonata in 2000 in favoarea “Camerei pentru rau”. In noua politica, sectiunile de traversare a raului sunt largite prin situarea digurilor mai departe de rau, sau prin coborarea promotorilor raului. Grija este folosita in asa fel incat sa nu afecteze caracteristici valoroase ale peisajului, naturii si istoriei cultural. Abordarea tinteste echilibrul intre prezent si cerinte spatiale viitoare previzibile, tinand cont ca fiecare oportunitate sa mareasca siguranta, precum si peisajul si imbunatatirea conditiilor de mediu generale.

4.5 Viziunea noastra

Pentru a trata provocarile responsabil, Olanda va continua sa dezvolte planuri innovative,produse si serviciilor, care vor fi bune pentru situatia Olandei neprecizand ca ar putea fi de folos international. Noi vom accelera ciclul inovatiilor prin o cooperare mai buna a autoritatilor, institutiilor de cunostiinte, partidelor de piata si organizatiilor sociale, pentru a aduce laolalta diferite campuri de expertiza. In momentul de fata toate dezvoltarile sale sunt vizibile, ca solutiile de design bazate pe risc, dig inovativ si imputernicirea digului si tehnici de inspectii ale digului, sisteme de avertizare ale inundatiilor, si expertiza in folosuri multiple ale pamantului. Olanda e un proiect pilot pentru solutii innovative delta, facand posibila viata delta.