Vlissingen

Loods- en jachthaven Vlissingen
Vlissingen
Vlissingen ligt net als Middelburg op Walcheren, maar dan aan de zuidzijde aan de Westerschelde. De gemeente Vlissingen, die in 2014 ongeveer 44.500 inwoners telde, omvat behalve de oude stad ook West-Souburg, Oost-Souburg en Ritthem. Wat betreft inwonersaantal is het de derde gemeente van Zeeland.

Functies

De ligging van Vlissingen aan de Westerschelde is van grote invloed (geweest) op de vorming ervan. Vlissingen is altijd een haven- en industriestad geweest. Een stuk verder landinwaarts ligt de haven van Antwerpen. Verder ligt Vlissingen aan het eind van de enige spoorlijn in Zeeland en aan het eind (of begin) van het Kanaal door Walcheren.


Boulevard Vlissingen
Voordat de Westerscheldetunnel in 2003 gereed kwam, vertrok vanuit Vlissingen het veer naar Breskens, aan de andere kant van de Westerschelde. Ook kon men lange tijd vanuit Vlissingen met de boot naar Sheerness (Engeland). Verder is er een vissershaven, een hulpbasis van de Koninklijke Marine en een station van de Nederlandse en Belgische loodsdiensten. De maritieme invloed is ook terug te vinden in het onderwijsaanbod van de stad. De Hogeschool Zeeland heeft een Technische en Maritieme Faculteit die vernoemd is aan naar de zeeheld Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676). Van hem staat ook een groot standbeeld op de Vlissingse boulevard. De stranden rond Vlissingen trekken in de zomer altijd veel toeristen uit binnen- en buitenland.

Stadsbeeld

In de Tweede Wereldoorlog werd Vlissingen zwaar getroffen door bombardementen van en gevechten met de Duitse bezetters. Veel historische gebouwen werden vernietigd of liepen grote schade op. Na de oorlog moest het centrum daarom grondig gesaneerd worden. De Gevangenpoort, een ronde poorttoren uit de zestiende eeuw is het enige overblijfsel van een verdedigingsstelsel dat langs de kilometerslange boulevard liep.

Gevel(s)
Zeeuws Maritiem MuZEEum
Veel markante gebouwen stammen uit de zeventien de en achttiende eeuw. Het voormalige beursgebouwd stamt uit 1635, de poort van het Cornelia Quack's Hofje uit 1643 en de ronde, stenen Oranjemolen die op een bolwerk aan de Schelde staat uit 1699. De hervormde St.-Jacobskerk behoort tot de laat-gotische stijl, maar heeft een ingebouwde toren die uit de 14de eeuw afkomstig is. In Ritthem staat een hervormde kerk met een schip uit de 14de-eeuwse toren, een 16de-eeuws schip en een preekstoel uit de 17de eeuw. Ten oosten van Ritthem ligt Fort Rammekens, dat halverwege de 16de eeuw werd gebouwd om de toegang tot de scheepvaart naar Middelburg te kunnen controleren. Een paar decennia later functioneerde het voor de watergeuzen als bolwerk tegen de Spaanse troepen van Fillip II. De omgeving van het fort is tegenwoordig een natuurmonument dat door Staatsbosbeheer beheerd wordt. In het krekengebied, dat ontstond door de bombardementen van de geallieerden in 1944, zijn interessante planten en dieren te vinden.