Walcheren en de Bevelanden

Al sinds 1871 is Walcheren geen eiland meer, maar het is nog steeds een op zichzelf staand gebied. Als men via Rotterdam of Breda bij Bergen op Zoom met de auto Zeeland binnenrijdt, passeert men aanvankelijk slechts kleine plaatsjes, zoals Krabbendijke, Kruiningen en Kapelle. Later volgt de vierde stad van Zeeland: Goes. Pas aan het eind van de A58 duiken de relatief geïsoleerde steden Middelburg en Vlissingen op. Nog verder richten het westen, treft men de badplaatsen Zoutelande, Westkapelle, Domburg, Ooskapelle en Vrouwenpolder aan. In het noorden, aan het Veerse Meer, ligt het pittoreske stadje Veere. De steden en dorpen liggen in een oneindig laagland, dat voornamelijk bestaat uit akkerbouw.

Vroeger was het land verdeeld in kleine landbouwpercelen die van elkaar werden gescheiden door middel van meidoornhagen. Van dit idyllische plaatje is niet veel meer over. Dat heeft onder andere te maken met de afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden bombardeerden de Walcherse dijken met de bedoeling de Duitsers weg te spoelen. Grote stukken landbouwgrond kwamen daardoor onder water te staan. Na de droogleggen besloot men het landschap grondig te moderniseren. De struiken maakten plaats voor kaarsrechte stoten en de hoekige perceeltjes veranderden in grote, rechthoekige kavels. Walcheren heeft echter niet al haar schoonheid verloren. De regio straalt een grote rust en ruimte uit. Dat maakt het niet alleen een geschikte woonlocatie, maar ook een populaire vakantiebestemming. De kleine stadjes op Walcheren weerspiegelen de rijkdom die er in het verleden werd vergaard, met name door de lucratieve wolhandel met Engeland en Schotland.

Noord- en Zuid-Beveland zijn uitgesproken landbouwgebieden. Dat zijn ze ook altijd geweest. Ongeveer de helft van de Zeeuwen wonen in de vier grote gemeenten Terneuzen, Middelburg, Vlissingen en Goes. Dat betekent dat de andere helft verdeeld is over de rest van de provincie. In de Bevelanden wonen daarom relatief weinig mensen. Het landschap wordt gekenmerkt door akkers, weilanden, boomgaarden, dijken en bloemen. In de ‘Zak van Zuid-Beveland’ (ruwweg het gebied tussen Borsele, Goes, Ellewoutsdijk en Kapelle-Biezelinge) kunnen prachtige fietstochten gemaakt worden. De stad Goes trekt veel bekijks in verband met de monumenten en winkels. Yerseke, dat aan de Oosterschelde ligt, is een belangrijke plaats voor de teelt van schelpdieren, zoals mossels en oesters.