Zendamateurs laten noodnet herleven

door Edith Ramakers

VLISSINGEN - "Hoe ik heet? Papa Delta 4 Alpha Victor Oscar, afgekort PD4AVS." Achter die code, oftewel persoonlijke roepnaam, gaat Michel Bleijenberg uit Vlissingen schuil. Hij is zendamateur en neemt dit weekeinde met ruim honderd amateurs zijn taak serieus om een noodnet aan te leggen, dat ook in de lucht was tijdens de watersnoodramp in 1953.

In twaalf plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant proberen zendamateurs met elkaar te communiceren op frequentie 3.700 megaherz in de mode AM. "De frequentie die gebruikt werd tijdens de watersnoodsramp." `En toen de telefoon zweeg`, staat er in een artikel in de noodkrant van de PZC van dinsdag 3 februari 1953, `toen waren er radio-amateurs. Door hen kwam Nederland meer te weten over de ernst van de ramp`, weten ook de zendamateurs zeker.

Een aantal heeft zich zaterdag geïnstalleerd in het trainingscentrum van de stadsgewestelijke brandweer Vlissingen/ Middelburg. De antenne staat stevig verankerd hoog op het dak. `Waar waren de dijken doorgebroken, hoe hoog stond het water? Dat kwamen de regering en allerlei hulpinstanties door onze vroegere collega`s te weten. We zetten deze twaalf noodstations op uit eerbetoon aan hen`, verklaart Rolf van Heuven van Staereling.

Papa India

De zendamateur praat en luistert intussen of er bij hem, Papa India 53ZWN, nog iets binnenkomt. "Ik herken de stem van Piet uit Biggekerke. Hij is van PI53VLI. Vlissingen zit in een bunker in Biggekerke. Hij komt luid en duidelijk door, zou ik zeggen. Hij wel. Ze hebben daar een bijzonder goede verbinding gemaakt." De coördinatie van het noodnet wordt geregeld vanuit Den Haag. Dat is het hoofdstation. `De zendamateur die in 1953 radiocontact had met het rampgebied, zit vandaag in Den Haag weer achter de radio. Hij is inmiddels 85 jaar`, zegt Bleijenberg. Alle elf stations kunnen een call vanuit Den Haag verwachten. Lukt dat en zijn de codes genoteerd, dan is de verbinding gemaakt en kan het vraag-en-antwoord-spel beginnnen. Van Heuven van Staereling: 'Maar het valt niet mee. De frequentie 3.700 gebruiken we niet vaak meer'.

Na drie kwartier zijn vier zusterstations met Den Haag verbonden: Biggekerke, Terneuzen, Zierikzee en Wissenkerke. In het brandweertrainingscentrum in Vlissingen wordt afgewacht. 'Er wordt veel door elkaar heengepraat`, zegt Van Heuven van Staereling. Er is bovendien ruis op de lijn. Af en toe klinken enkele woorden in een soort slow motion. De geoefende zendamateurs horen meer dan de niet-ingewijden. "Roger, Roger", reageert Van Heuven van Staereling.

In de moderne tijd is amper nog voor te stellen dat het de zendamateurs waren die de buitenwereld in 1953 van de ellende op de hoogte brachten. Zou zich nu een ramp voltrekken zoals in 1953, dan werden binnen een mum beeld en geluid via moderne communicatemiddelen de wereld ingestuurd. "Maar toch blijven we nog steeds belangrijk`, merkt Bleijenberg op. 'We kunnen zelf overal onze stations bouwen. Ook in oorlogsgebieden. Daar komt bij dat het een mooie hobby is'.

©PZC 03-02-2003