Zuid-Hollandse eilanden

Niet alle eilanden in het Delta-gebied horen bij de provincie Zeeland. De noordelijkste eilanden – Hoekse Waard en Voorne Putten – horen bij de provincie Zuid-Holland. Het landschap is typisch Zeeuws, maar de regio’s zijn in grote mate economisch afhankelijk van de Rotterdamse haven. Vooral de Hoekse Waard is één grote, uitgestrekte polder, waar aan de horizon alleen kleine dorpjes of rijen populieren waarneembaar zijn. Voor fietsers zijn de Zuid-Hollandse eilanden een ideale omgeving.

Voorne-Putte is met name geliefd om de kuststrook. In de zomer is het op het strand goed toeven. Ook in de aangrenzende natuurgebieden (Tenellaplas en Quackjeswater) zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Ten slotte mogen op Voorne-Putte ook de historische stadjes Brielle en Hellevoetsluis niet vergeten worden.

Ook het dubbeleiland Goerree-Overflakke hoor bij Zuid-Holland en niet bij Zeeland. Door de bouw van de Deltawerken kwam er meer contact met de buitenwereld. Vooral de kuststroken trekken veel toeristen om van het strand en het water te genieten. Voor watersporten is Goerree-Overflakkee een prima locatie. De hotels, vakantiehuisjes en campings in en rond Ouddorp trekken voornamelijk Rotterdammers aan.